Protokoli za ustanovljavanje tajnih simetričnih ključeva - savremen pristup - Galis, Meiran; Unkašević, Tomislav B.; Banjac, Zoran Đ.; Milosavljević, Milan M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Problem efikasne distribucije kriptografskih ključeva u komunikacionim sistemima postoji odavno, a sa pojavom masovnih komunikacionih sistema postao je izražen. Definisanje i implementacija efikasnih protokola za ustanovljavanje simetričnih kriptografskih ključeva u takvim okolnostima ima veliki značaj u podizanju informacione bezbednosti u sajber prostoru. Metode: Primenom metoda teorije informacija i bezbednog kooperativnog računanja definisani su protokoli za direktno ustanovljavanje kriptografskih ključeva između komunikacionih strana. Rezultati: U radu su definisana dva nova pristupa problemu ustanovljavanja kriptografskih ključeva. Novina u protokolu definisanom u bezbednosnom modelu zasnovanom na teoriji informacija zasniva se na izvoru zajedničke slučajnosti koji je u ovom slučaju EEG signal svakog subjekta učesnika u komunikacionom sistemu. Eksperimentalni rezultati pokazuju da je količina informacija koja otiče ka protivniku bliska nuli. Novina u drugom slučaju koji ključevima obezbeđuje sigurnost na nivou računarske sigurnosti primenom bezbednog kooperativnog računanja u prisustvu više zlonamernih učesnika sadržana je u novoj primeni jednog računarskog modela. Za oba pristupa je karakteristično da je u okviru formalnih teorija moguće na formalan način izvoditi zaključke o njihovim bezbednosnim svojstvima. Zaključak: Predstavljena su dva nova pristupa za ustanovljavanje kriptografskih ključeva u simetričnim kriptografskim sistemima sa eksperimentalnim rezultatima. Značaj predloženih rešenja leži u činjenici da omogućavaju ustanovljavanje pouzdane komunikacije između zainteresovanih strana sa kraja na kraj, izbegavajući uticaj treće strane od poverenja. Na taj način se značajno povećava postignuti nivo sigurnosti njihove komunikacije u odnosu na klasične kriptografske sisteme.
Keywords: simetrični kriptografski ključ; uspostavljanje ključa; izvor slučajnosti; destilacija prednosti; usklađivanje informacija; pojačavanje privatnosti; bezbedno kooperativno računanje