Radarski sistem za praćenje ciljeva velikih brzina zasnovan na upotrebi BPSK signala i digitalnoj kompenzaciji Doplerovog pomaka - Golubičić, Zoran T.; Simić, Slobodan M.; Zejak, Aleksa J.; Reljić, Boro M.; Marić, Svetislav (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: U ovom radu predstavljen je model radarskog sistema za praćenje cilja velike brzine koji je znatno jednostavniji od postojećih. Doplerov pomak se kompenzuje pre kompresije signala, istovremeno s modifikacijom signala takta u kompresionom filteru. To je moguće zahvaljujući razvoju FPGA tehnologije. Za ovu primenu najvažniji su veoma brzi blokovi za kontrolu takta, koji omogućuju rad s različitim referencama frekvencija do 1 GHz, sa tačnošću mnogo ispod 1 Hz.Metode: Korišćena je metodologija matematičkog modeliranja i simulacija.Rezultati: Predstavljeni su i razmatrani rezultati analize najvažnijih efekata u radarima koje izazivaju ciljevi velikih brzina – migracija cilja kroz rezolucione ćelije i izobličenje odziva kompresionog filtera usled velikih ubrzanja cilja.Zaključak: Zahvaljujući fleksibilnom RF i hardveru za obradu signala, radaru za praćenje nisu potrebne složene procedure obrade. Osetljivost BPSK signala na Doplerov pomak (obično se pominje kao nedostatak) može se iskoristiti za odbacivanje ciljeva s malo drugačijom brzinom. Ovaj sistem može naći primenu u praćenju svemirskog otpada, ciljeva u vazdušnom prostoru, pri vožnji automobila itd.
Keywords: migracija cilja; FPGA; DDS