Efikasan pristup izračunavanju određenog integrala sa oko desetak tačaka uzorkovanja - Yu, Jie; Zheng, Maosheng; Teng, Haipeng; Wang, Yi (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Približni pristup izračunavanju određenog integrala predstavljao je problem još od početaka intgralnog računa zbog potreba u oblastima nauke i inženjerstva. U većini slučajeva u praksi, integrand je složen, što otežava dobijanje tačne vrednosti integracije, tako da je, za praktične potrebe,  dovoljno naći približnu vrednost određenog integrala sa izvesnom tačnošću. U ovom radu predlaže se efikasan pristup izračunavanju određenog integrala s malim brojem tačaka uzorkovanja, zasnovan na metodu uniformnog projektovanja sa stanovišta praktične primene.Metode: Distribucija tačaka uzorkovanja u području izdvojenog vrha je deterministička i uniformna, što sledi iz pravila metoda uniformnog projektovanja i tačaka dobre rešetke.Rezultati: Efikasna procena određenog integrala za periodičnu funkciju u njenom području izdvojenog vrha može se dobiti pomoću 11 tačaka uzorkovanja u jednoj dimenziji, 17 tačaka uzorkovanja u dve dimenzije i 19 tačaka uzorkovanja u tri dimenzije.Zaključak: Efikasan pristup određenom intervalu, koji je u radu razvijen na osnovu metoda uniformnog projektovanja, perspektivan je sa stanovišta praktične primene. Tačke uzorkovanja su deterministički i uniformno raspoređene u skladu s pravilima metoda uniformnog projektovanja i tačaka dobre mreže. Efikasan pristup biće od koristi za relevantna istraživanja i praktične primene.
Keywords: metod uniformnog projektovanja; tačke dobre mreže; određeni integral; područje izdvojenog vrha; tačke konačnog uzorkovanja