Određivanje efikasnog ulja za energetsku opremu korišćenjem analize višekriterijumskog odlučivanja - Abifarin, Johnson Kehinde; Ofodu, Joseph Chukwuka (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Nekoliko studija iz oblasti razvoja nanofluida za energetsku opremu propustilo je da utvrdi koje ulje je najbolje među uljima proizvedenim za primenu u pogonskoj opremi. Zato ova studija predstavlja analizu višekriterijumskog odlučivanja za određivanje  najboljeg ulja pogodnog za energetsku opremu.Metode: Siva relaciona analiza i tehnika višekriterijumske optimizacije zasnovana na verovatnoći korišćene su za optimizaciju. Analizirani si dielektrična snaga, dielektrični gubitak, viskoznost i tačka paljenja, kao karakteristike višestrukog učinka  različitih ulja, nakon čega su različita ulja rangirana na osnovu svojih performansi.Rezultati: Zanimljivo je da su siva relaciona analiza i višekriterijumska optimizacija zasnovana na verovatnoći utvrdile da je kombinacija ulja biljke jatropa i nim nanofluida najbolja za energetsku opremu, kao i da je bolja od konvencionalnog mineralnog ulja. Tehnika višekriterijumske optimizacije zasnovana na verovatnoći rangira jatropa nanofluid ispred mineralnog ulja, ali ne i tehnika sive relacione analize. Takođe, minerano ulje i obični jatropa nanofluidi su na kompetitivnom nivou, što znači da jatropa nanofluid može da bude efikasniji od mineralnog ulja ako se poradi na njemu.Zaključak: Dve tehnike su utvrdile da se postižu bolje performanse energetske opreme kada se ulje biljke jatropa pomeša sa nim uljem i nano česticama nego kada se koristi mineralno ulje. Bilo bi preporučljivo da se dalje analize vrše u oblasti direktne primene jatropa i nim nanofluida za energetsku opremu radi boljeg razumevanja funkcionisanja pogonske opreme i poređenja  sa slučajevima kada se koristi konvencionalno mineralno ulje.
Keywords: nanofluidi; energetska oprema; siva relaciona analiza; optimizacija verovatnoće; biljno ulje; dielektrično svojstvo; izolaciono svojstvo