Model DIBR – Fuzzy MARCOS za izbor lokacije za postavljanje teškog mehanizovanog mosta - Tešić, Duško Z.; Božanić, Darko I.; Pamučar, Dragan S.; Din, Jamalud (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: U radu je predstavljen model višekriterijumskog odlučivanja DIBR-FMARCOS za definisanje lokacije za postavljanje mosta na prepreci primenom teškog mehanizovanog mosta (TMM-3). Nakon primene predloženog modela izvršena je analiza osetljivosti izlaznih rezultata. Zaključeno je da je model stabilan, odnosno da daje konzistentne rezultate i da je njegova primena moguća u realnim situacijama.Metode: Za određivanje težinskih koeficijenata kriterijuma  korišćena je metoda DIBR, dok je rangiranje alternativa izvršeno metodom Fuzzy MARCOS.Rezultati: Primenom ovog modela došlo se do izbora mesta za postavljanje mosta od kompleta TMM-3, na osnovu definisanih kriterijuma. Nakon primene predloženog modela izvršena je analiza osetljivosti izlaznih rezultata i dokazana konzistentnost izlaznih rezultata metode.Zaključak: Predloženi model može se primeniti u praksi, jer daje stabilne izlazne rezultate. Takođe, metoda DIBR olakšava postupak dobijanja težinskih koeficijenata kriterijuma, a metoda FMARCOS dobro podnosi nejasne i neprecizne ulazne podatke i ima dobru stabilnost. Ovaj model može se dodatno unaprediti detaljnijom operacionalizacijom kriterijuma, kao i upotrebom drugih i različitih metoda za određivanje težinskih koeficijenata kriterijuma i rangiranja.
Keywords: lokacija; most; višekriterijumsko odlučivanje; DIBR; Fuzzy; MARCOS