Pristup višekriterijumske optimizacije zasnovane na verovatnoći, koji uzima u obzir robustnost, primenjen u tehnologiji materijala - Zheng, Maosheng; Teng, Haipeng; Wang, Yi (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Novorazvijeni metod višekriterijumske optimizacije zasnovan na verovatnoći (MOO) uveo je koncept poželjne verovatnoće da predstavi stepen poželjnosti kandidata pri optimizaciji kao pokušaj da se prevaziđu inherentni nedostaci subjektivnih i aditivnih faktora u prethodnim metodama MOO. U ovom radu nova metoda se proširuje i uključuje robustnu optimizaciju prilikom primene u oblasti tehnologije materijala. Navedeni su primeri utroška električne energije u procesu topljenja sa dizajnom ortogonalnog niza, kao i robustne optimizacije četiri različite šeme procesa mašinske izrade tela električnog loptastog ventila.Metode: Aritmetička srednja vrednost pokazatelja performansi korisnosti kandidata doprinosi jednoj strani delimične poželjne verovatnoće, dok devijacija svakog pokazatelja performansi korisnosti kandidata od aritmetičke srednje vrednosti doprinosi kvantitativno drugoj strani delimične poželjne verovatnoće. Takođe, primenom postupka novorazvijene višekriterijumske optimizacije, zasnovane na varovatnoći (MOO), dobija se ukupna poželjna verovatnoća kandidata, čime se problem višekriterijumske optimizacije prevodi u problem jednokriterijumske optimizacije.Rezultati: Optimalni kontrolni faktori smanjene potrošnje električne energije pomoću robustnosti jesu uvezani čelik, slobodni čelik i čelik s nečistoćama od 12,5, 50 i 37,5 težinskih procenata, respektivno, u ovom procesu topljenja čelika. Odmah zatim sledi scenario od 50, 50 i 0 težinskih procenata, respektivno. Od shema četiri ratličita procesa mašinske izrade tela električnog loptastog ventila, robustna optimizacija je shema broj jedan.Zaključak:. Višekriterijumska optimizacija zasnovana na verovatnoći proširena je pomoću robustnosti, što se pokazalo uspešnim, tako da se  može lako koristiti pri rešavanju problema optimalnosti sa disperzijom podataka kako bi se dobio objektivno optimalni rezultat sa robustnošću u tehnologiji materijala. Proširivanje višekriterijumske optimizacije zasnovane na verovatnoći uzimajući u obzir robustnost biće od koristi za relevantna istraživanja i optimizacije procesa.
Keywords: višekriterijumska optimizacija; teorija verovatnoće; poželjna verovatnoća; tehnologija materijala; robustnost