Logistička podrška Vojske Srbije (snabdevanje i održavanje putem javnih nabavki) - Ilić, Milan D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Rad je zasnovan na Pravilu tehničke službe, Zakonu o javnim nabavkama, kao i na iskustvima načelnika logistike u logističkom bataljonu KoV-a stečenim na obavljanju dužnosti..  Navedene su odredbe o logističkoj podršci uopšte i sprovođenju nabavki na nivou bataljona.Metode: Teorijski sistem snabdevanja i održavanja je veoma složen; sastoji se od niza elemenata, organizacijskih celina, kao i od određenih načela. Pri realizaciji je potrebno uzeti u obzir sva načela i pridržavati se pravila i uputstava. Takođe, značajna je i pomoć kolega iz VS i drugih državnih institucija, koji se nalaze na odgovarajućim pozicijama, a bitni su za logističku  podršku.Rezultati: Krajnji rezultat rada jeste prikaz dela poslova koje obavlja organ logistike u bataljonu sa osvrtom na nabavke po kontu 4252. Težište završnog dela rada je na instrukcijama kojima se bliže reguliše i definiše podela nabavki, kao i sprovođenje po kontnom rashodu 4252 – „tekuće popravke i održavanje opreme”.Zaključak: Prilikom izrade rada najveću poteškoću predstavljala su razna pravila i zakoni. Naime, pojedina pravila pisana su sedamdesetih godina prošlog veka, i još uvek su na snazi. Stoga bi bilo potrebno da se definišu nova pravila i organizacije, po ugledu na zemlje u okruženju u kojima je taj sistem zaživeo.
Keywords: logistička podrška; javne nabavke; snabdevanje; održavanje; tekuće održavanje