Uticaj parametara cilindričnih zupčastih parova na stepen sprezanja profila zubaca - Dobratić, Predrag S.; Ristivojević, Mileta R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
U domenu prenosa i transformacije snage od pogonske do radne mašine zupčasti parovi zbog kompaktnosti konstrukcije, velike pouzdanosti i nosivosti imaju najveću primenu u mašinogradnji. Jedan od načina poboljšanja radnih karakteristika zupčastih parova, a time i zupčastih prenosnika, jeste povećanje broja istovremeno spregnutih parova zubaca, odnosno povećanje stepena sprezanja profila zubaca. U radu je detaljno analiziran parcijalni i istovremeni uticaj broja zubaca i oblika profila zubaca, preko koeficijenta pomeranja profila zubaca i ugla nagiba profila alata, na broj istovremeno spregnutih parova zubaca. Na osnovu dobijenih rezultata mogu se definisati optimalni parametri cilindričnih zupčastih parova sa aspekta veličine stepena sprezanja profila zubaca.
Keywords: spur gears||; ||cilindrični zupčanici; mesh of the teeth||; ||sprega zubaca; contact ratio||; ||stepen sprezanja