Metodologija za izbor trase za transport opasnog tereta - Studija slučaja - Starčević, Slobodan M.; Gošić, Aleksandar M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Transport opasnog tereta jedan je od zadataka jedinica i ustanova Vojske Srbije. Zbog specifičnosti ove vrste transporta, kao i obaveza iz zakonske regulative koja uređuje ovu oblast, lica uključena u proces planiranja i realizacije transporta dužna su da preduzmu mere kako se ne bi dogodio akcidentni događaj. Radi preduzimanja preventivnih mera vrši se procena rizika. U Vojsci Srbije najzastupljeniji je transport nafte i naftnih derivata za potrebe jedinica i ustanova. Prilikom planiranja transporta vrši se izbor trase za kretanje vozila. U radu je opisana metodologija za izbor trase za transport opasnog tereta i primena na konkretnom slučaju u Vojsci Srbije.
Keywords: Transportation||; ||transport; planning||; ||planiranje; methodology||; ||metodologija; Dangerous Goods||; ||opasan teret