Upravljanje mašine (prese) za štancanje lima - Pašić, Muhamed H. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U radu će biti obrađeno upravljanje prese za štancanje lima. Analiza će biti bazirana na eksperimentalnom podešavanju visine bata. Eksperiment će biti rađen za pet različitih pozicija odnosno debljina  lima. Prethodno stanje prese bilo je takvo da je za svaku promjenu pozicije, odnosno debljine lima, bilo potrebno podešavati visinu bata. U rješenju koje je pokazano u ovom radu to će biti puno lakše i efikasnije. Princip će biti takav da ako se želi zamijeniti pozicija biće dovoljno samo izabrati poziciju odnosno debljinu lima koju želimo i bat će se automatski podesiti na tačnu poziciju koja je potrebna za taj lim. Tako će se ubrzati proizvodnja, a i smanjiti škart materijala koji bi se stvorio zbog štelovanja. Zatim će biti pokazan dijagram stanja za to novo rješenje, kao i program za upravljanje novog rješenja.
Keywords: thickness||; ||debljina; sheet metal||; ||lim; Pressing||; ||presa; Metals||; ||metali; Machining||; ||mašinska; Heights||; ||visine; controllability||; ||upravljanje