Kinetičko ispitivanje procesa kristalizacije α-Fe faze u amorfne legure Fe81B13Si4C2 - Janković, Bojan Ž. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Kinetičko ispitivanje procesa kristalizacije α-Fe faze iz amorfne legure Fe81B13Si4C2 ispitan je pomoću DSC i KSRD tehnike. Kinetički parametri (LNA, Ea) kod ispitivanih procesa određeni su korišćenjem Kisindžer metode i "isoconversional" metode. Utvrđeno je da se α-Fe proces kristalizacije može opisati JMA (Johnson-Mehl-Avrami) kinetičkom jednačinom. U skladu sa KSRD analizom i izračunatim parametrima kristalizacije (n = 4, m = 3), zaključeno je da se faze procesa kristalizacije mogu opisati rasutom nukleacijom i trodimenzionalnim (3D) rastom jezgara.
Keywords: crystallization||; ||kristalizacija; amorphous alloys||; ||amorfne legure; kinetic analysis||; ||kinetička analiza; apparent activation energy||; ||prividna energija aktivacije; XRD||; ||XRD; DSC||; ||DSC