Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad pri korišćenju amfibijskog transportera PTS - M - Kovačević, Nenad V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Amfibijski transporter PTS-M (u daljem tekstu PTS-M) jeste sredstvo o kojem se vrlo malo zna. Malo profesionalnih pripadnika u Vojsci Srbije danas ume da rukuje ovim specifičnim oruđem za rad i da ga opslužuje , a nesporno je da se radi o veoma kvalitetnom i korisnom sredstvu. Ovaj transporter predstavlja jedno od danas retkih sredstava u Vojsci Srbije koje je ostalo autentično, jer od kako je uvezeno iz SSSR-a nije modifikovano. Vojska Srbije raspolaže sa svega 12 transportera PTS-M, koji su raspoređeni u dva amfibijska voda, u dva pontonirska bataljona u okviru Rečne flotile. Kako se radi o dosta složenom oruđu za rad, ukazano je na sve njegove specifičnosti u skladu sa tačkama Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad pri korišćenju opreme za rad (Ministarstvo rada, 2012). Navedeni su i problemi, u vezi sa zaštitom na radu na oruđima za rad sa kojima se suočavaju zaposleni koji rukuju i opslužuju ovo svakako ,,neobično” oruđe.
Keywords: Safety||; ||bezbednost; Regulators||; ||pravila; assets||; ||sredstva; oruđa; armed forces||; ||oružane snage