Uticaj transportnih protokola na efikasnost namenskih radio-komunikacija - Nedeljković, Ljubiša S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Savremene namenske radio-komunikacije zasnivaju se na internet protokolu. Efikasnost namenskih radio-komunikacija zavisi od propusnosti. Na propusnost namenskih radio-komunikacija utiču i transportni protokoli. U radu je analizirana propusnost transportnih protokola TCP (Transport Control Protocol) i UDP (User Datagram Protocol) u VF (visoko frekvencijskim) i VVF (vrlo visoko- frekvencijskim) namenskim radio-komunikacijama sa očekivanim vremenima kašnjenja i verovatnoćom greške po paketu podataka. Ocenjena je mogućnost njihove primene u namenskim radio-komunikacijama. Pri tome je uzet u obzir uticaj sledećih faktora: vreme povratnog puta, veličina paketa podataka, veličina prozora i verovatnoća greške po paketu podataka. Transportni protokol sa većom propusnošću pogodniji je za primenu u namenskim radio-komunikacijama. Veća propusnost transportnih protokola znači da je veća i propusnost namenskih radio-komunikacija.
Keywords: round trip time||; ||vreme povratnog puta; UDP protocol||; ||UDP protokol; TCP protocol||; ||TCP protokol; bit error rate||; ||verovatnoća greške po bitu; throughput||; ||propusnost; radio communication||; ||radio komunikacije