Procena energija zasnovanih na stepenima čvorova - Gutman, Ivan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj:  U  novijoj  literaturi  proučavaju  se  brojne grafovske invarijante zasnovane  na  stepenima čvorova (VDB).  Svakoj od ovih invarijanti može se pridružiti matrica.  VDB energija je energija (= zbir apsolutnih vrednosti sopstvenih vrednosti) odgovarajuće VDB matrice.  Rad  istražuje  neke  opšte  osobine  VDB energije  bipartitnih  grafova.Rezultati: Dobijene su procene (donje i gornje granice) za VDB energiju bipartitnih grafova  koji  nemaju cikolve  veličine  deljive  sa  4,  a  u  zavisnosti  od  obične  grafovske  energije.Zaključak:  Rezultati  ovog  rada  doprinose  spektralnoj  teoriji  VDM  matrica,  a  posebno opštoj  teoriji  VDB energije.
Keywords: invarijanta zasnovana na stepenima čvorova; matrica zasnovana na stepenima čvorova; energija zasnovana na stepenima čvorova; energija (grafa)