Primena višekriterijumske optimizacije zasnovana na verovatnoći u tehnologiji materijala - Zheng, Maosheng (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Iako postoji mnogo metoda za rešavanje problema selekcije materijala zasnovanih na aditivnim algoritmima, takvi algoritmi inherentno sadrže nedostatke i subjektivne faktore. Radi prevazilaženja slabosti pomenutih metoda, nedavno je razvijena višekriterijumska optimizacija zasnovana na verovatnoći koja uvodi novi koncept poželjne verovatnoće koji pokazuje stepen poželjnosti kandidata pri optimizaciji. U ovom radu koristi se nov metod za izvođenje optimalne šeme za materijal za kapacitivnu sklopku šanta u radiofrekvencijskim mikroelektromehaničkim sistemima (RF MEMS), za parametre sinterovanja prirodnog hidroksiapatita, kao i za optimalno projektovanje kandžaste spojnice.Metode: Svi pokazatelji performansi korisnosti materijala – kandidata dele se na korisne i nekorisne za selekciju. Svaki pokazatelj performansi korisnosti kvantitativno doprinosi delimičnoj poželjnoj verovatnoći, dok proizvod svih delimičnih poželjnih verovatnoća čini ukupnu poželjnu verovatnoću kandidata, čime se problem višekriterijumske optimizacije prevodi u problem jednokriterijumske optimizacije i predstavlja jedinstveni odlučujući indeks u kompetitivnom procesu selekcije.Rezultati: Bakar se pokazao kao odgovarajući materijal pri selekciji materijala za kapacitivne sklopke šanta u radiofrekvencijskim mikroelektromehaničkim sistemima (RF MEMS). Optimalni parametri sinterovanja prirodnog hidroksiapatita su 1100°C i nulti pritisak sabijanja, a optimalna šema za projektovanje kandžaste spojnice jeste šema broj 1.Zaključak: Višekriterijumska optimizacija na bazi verovatnoće može se jednostavno primeniti za objektivno rešavanje optimalnog problema u tehnologiji materijala.
Keywords: višekriterijumska optimizacija; teorija verovatnoće; poželjna verovatnoća; tehnologija materijala; selekcija šeme