Drugačiji pristup prema b(αn,βn)-hipermetričkim prostorima - Dehghan Nezhad, Akbar; Mirkov, Nikola; Todorčević, Vesna; Radenović, Stojan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Cilj ovog rada jeste da se predstavi koncept b(αn,βn) -hipermetričkih prostora.Metode: Primenjene su konvencionalne teoretske metode funkcionalne analize.Rezultati: U radu su predstavljeni inicijalni rezultati koji se odnose na b(αn,βn) -hipermetričke prostore. U prvom delu generalizuje se n-dimenzionalno (n ≥ 2) hipermetričko rastojanje na proizvoljnom nepraznom skupu X. Funkcija b(αn,βn) -hiperrastojanja može se definisati na proizvoljan način dokle god su zadovoljene tri osobine: nenegativnost, pozitivna definitnost, simetrija i (αn, βn)-nejednakost trougla. U drugom delu rada razmatrani su koncept (αn, βn)-kompletnosti u odnosu na b(αn,βn) )-hipermetriku i teorema fiksne tačke, koja ima značajnu ulogu u primenjenoj matematici na više polja.Zaključak: Odgovarajućim generalizacijama moguće je formulisati poznate rezultate klasičnih metričkih prostora na slučaj b(αn,βn) -hipermetričkih prostora.
Keywords: b(αn,βn)-hipermetrički prostori; G-metrika; fiksne tačke