Pristup nastavi u uslovima otežanog prenosa znanja usled vanrednog stanja izazvanog pojavom pandemije - Mravik, Miloš M.; Šarac, Marko K.; Veinović, Mladen Đ.; Pombo, Nuno G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj:  U ovom radu prikazana je transformacija trenutnog, klasičnog pristupa nastavi. Onlajn platforma omogućava svim studentima, pa i onim sa hendikepom, da nesmetano prate nastavu u terminu predavanja. Nakon toga, omogućeno im je da pregledaju video i prezentacione materijale. Glavna prednost ovakvog načina predavanja jeste mogućnost prisustvovanja nastavi sa bilo koje lokacije i sa bilo kog uređajakoji je povezan na internet konekciju.Metode: Izvršena je potpuna integracija sa već postojećim fakultetskim informacionim sistemom. Rad opisuje novi pristup nastavi i ilustruje očekivane prednosti onlajn nastave. Platforme koje su korišćene u ovoj integraciji su: Microsoft Azure, Microsoft Office 365 Admin, Microsoft Teams, Microsoft Stream i Microsoft SharePoint.Rezultati: Rezultat testiranja rada sa studentima pokazao je da se uvođenjem sistema za onlajn realizaciju nastave direktno utiče na poboljšanje i kvalitet nastave.Zaključak: Sagledajući sve rezultate može se doći do zaključka da prelazak na onlajn način predavanja omogućava krajnjim slušaocima sveobuhvatni prenos znanja, kao i njegovo ponovno preslušavanje. Ovaj model je moguće koristiti na neograničenom broju korisnika u svim institucijama, bez obzira na njihovu delatnost.
Keywords: edukacija; onlajn učenje; analiza nastave; Microsoft Teams; Microsoft Azure