Biometrijski standardi i metode - Tot, Ivan A.; Bajčetić, Jovan B.; Jovanović, Boriša Ž.; Trikoš, Mladen B.; Bogićević, Dušan Lj.; Gajić, Tamara M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: U današnje vreme sistemi za identifikaciju korisnika imaju veoma važnu ulogu. Složeni zahtevi koji se odnose na sigurnost naveli su eksperte da razmatraju načine na koje bi biometrijski podaci mogli biti korišćeni za identifikaciju korisnika. U radu je predstavljen pregled biometrijskih standarda i metoda koji se mogu koristiti za identifikaciju korisnika u biometrijskim sistemima, čime bi se ostvarila zaštita informacionih i komunikacionih sistema.Metode: Razmatraju se problemi u standardizaciji na polju biometrije. U prvom delu rada navode se konkretni primeri najčešće korišćenih biometrijskih standarda, a u drugom daje pregled biometrijskih metoda koje se najčešće upotrebljavaju.Rezultati: Prikupljeni rezultati pokazuju da razvoj biometrijskih sistema i biometrijskih senzora doprinosi boljoj zaštiti identiteta od pogrešne upotrebe, s obzirom na to da biometrijske tehnologije imaju veliki potencijal za poboljšanje zaštite i tačnosti sistemskih operacija. Primena biometrijskih sistema povećava zaštitu korisnika, kao i omogućava bolju preciznost prilikom uspostavljanja identiteta.Zaključak: Razvoj biometrijskih standarda treba da se fokusira na njihovu međusobnu povezanost, kao i na čvršću vezu sa ostalim IT standardima.
Keywords: organizacije za biometrijsku standardizaciju; biometrijski standardi; biometrijski senzori; biometrijske metode