Višekriterijumski pristup izboru modela obuke savetnika za bezbednost transporta opasne robe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije - Lukovac, Vesko M.; Zeljić Drakulić, Svetlana R.; Tomić, Lazar M.; Liu, Feng (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Napredak nauke i razvoj novih tehnologija doprinosi svakodnevnoj upotrebi sve većeg broja roba koje mogu izazvati neželjene posledice po bezbednost i zdravlja ljudi. Cilj ovog rada jeste izbor modela po kojem bi trebalo vršiti osposobljavanje lica za obavljanje funkcije savetnika za bezbednost transporta takvih vrsta roba u Ministarstvu odbrane (MO) i Vojsci Srbije (VS) .Metode: Problem je rešavan pomoću AHP (Analytic Hierarchy Process) u kojem su učestvovala desetorica ekperata, a koji su zahvaljujući svojoj kompetentnosti (Đorović, 2003) doprineli konačnoj odluci.Rezultati: Stabilnost konačne odluke potvrđena je dinamičkom analizom osetljivosti pomoću softvera Expert Choice 2000.Zaključak: Rezultati sprovedenog istraživanja favorizovali su model po kojem bi obuku trebalo sprovoditi oslanjajući se na sopstvene kapacitete.
Keywords: model; obuka; savetnik za bezbednost transporta; opasna roba