Opis tehnologije i standarda TETRA 1 za savremene digitalne tranking sisteme funkcionalnih mobilnih radio-komunikacija - Svrzić, Slađan M.; Jovanoski, Petar (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Od kraja 1995. godine, od kada je TETRA MoU u okviru ETSI promovisao novi standard TETRA, uslovno nazvan TETRA 1, brzo je, skoro isključivo,počeo da se koristi za izgradnju funkcionalnih UHF sistema digitalnih tranking mobilnih radio-komunikacija.Metode: Navedena su relevantna pitanja iz tehnologije i standarda TETRA 1 i analizirane postojeće specifikacije, uz detaljniji prikaz radio-interfejsa.Rezultati: Ističu se brojne prednosti koje radio-sistemi po standardu TETRA imaju u odnosu na funkcionalne sisteme analognih tranking mobilnih radio-komunikacija. S tim u vezi, predstavljen je  osnovni paket specifikacija za realizaciju sistema po verziji standarda TETRA 1. Opisani su interfejsi primenjeni u sistemu, sa posebnim osvrtom na radio-interfejs, organizovan po TDMA, kao i način integracije prenosa govora i signala podataka. Prikazana jeorganizacija, kao i osnovni elementi infrastrukture mreže TETRA i terminalne učesničke opreme, pa se analizira mogućnost praktičnih arhitektura mreža mobilnih radio-komunikacija po tom standardu.Zaključak: Nakon opštih opisa tehnologije, organizacije i arhitekture,  posebno su prikazani: osnovna koncepcija organizacije upotrebe mreža TETRA 1, opšti princip organizacije veza mobilnih učesnika i osnovni elementi mreža TETRA, te arhitektura i topologija izgradnje mreža TETRA 1.
Keywords: mobilne radio-komunikacije – MR; funkcionalne mobilne radio-komunikacije – PMR; analogni tranking; digitalni tranking; TDMA; radio-interfejs; digitalni tranking sistem mobilnih radio-komunikacija – TETRA; ETSI