Sjedinjavanje kolor i monohromatskih slika uz isticanje ivica - Pavlović, Rade M.; Petrović, Vladimir S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U ovom radu predložena je nova metoda za sjedinjavanje kolor i monohromatskih slika. Prvo se kolor slika transformiše u lαβ kolor sistem, a zatim se vrši sjedinjavanje monohromatske slike sa jednim od kanala kolor slike dobijenom lαβ kolor transformacijom. Inverznom transformacijom u RGB kolor sistem dobija se sjedinjena kolor i monohromatska slika. Sjedinjavanjem novom metodom zadržava se prirodnost i visoka rezolucija kolor slike, dok su informacije iz monohromatske slike jasne i vidljive. Isticanje objekata iz monohromatske slike vrši se tako što se pre sjedinjavanja vrednostima piksela monohromatske slike dodaju vrednosti jačine ivica.
Keywords: imaging||; ||obrada slike; fusion||; ||sjedinjavanje; Encoding||; ||kodiranje; colour||; ||boja