Sedma evropska konferencija o metalurgiji EMC2013 - Stopić, Srećko R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Udruženje za rudarstvo, metalurgiju, sirovine i tehnologije za zaštitu životne sredine (GDMB) organizovalo je od 23. do 26. juna 2013. u Weimar-u u Nemačkoj Sedmu evropsku konferenciju o metalurgiji – EMC 2013. Prethodne evropske konferencije o metalurgiji održane su u Fridrihshafen-u (2001), Hanoveru (2003), Lajpcigu (2005), Diseldorfu (2007), Insbruku (2009) i Diseldorfu (2011). GDMB je neprofitna organizacija sa sedištem u Klausthalu u Nemačkoj, koja se bavi povezivanjem nauke i praktičnih iskustava u metalurgiji, inženjerstvu materijala, procesiranju minerala, recikliranju, rafinaciji metala, proizvodnji poluproizvoda i završnih proizvoda. Evropska konferencija o metalurgiji EMC jedna je od najpoznatijih konferencija širom sveta u oblasti obojene metalurgije i redovno je posećena od eminentnih stručnjaka sa univerziteta i iz industrije. Naučni program sadržao je šest plenarnih predavanja i više od 130 prezentacija iz trideset zemalja u pet paralelnih sekcija. Održana je dodatna poster-sekcija, gde su autori imali mogućnost da predstave svoje rezultate i održe po kratku prezentaciju. Najbolji poster sa Montan univerziteta u Leobenu u Austriji  predstavio je Christoph Pichler koji je nagrađen sa pet stotina evra. Sem autora iz Evrope, više od jedne trećine predavača bilo je iz zemalja izvan Evrope (Kanada, Japan, Kina, Amerika, Južna Afrika, Australija). Poreklo učesnika potvrđuje cilj organizatora da stvori jednu konferenciju sa širokom platformom za razmenu naučnih ideja i informacija i razvijanje poslovnih kontakata. Naučne prezentacije predstavljene su u tri sesije. Prva sesija: Bakar, Plemeniti metali, Preradna otpadnih materijala, Primene biohidrometalurskih procesa, Procesna metalurgija, Povezivanje obojene metalurgije i metalurgije gvožđa i čelika. Druga sesija: Olovo i cink, Laki metali, Održive tehnologije i održivost proizvodnje obojenih metala, Procesna kontrola, Procesno modelovanje, Ponovno korišćenje otpadne toplote iz elektrana.. Treća sesija: Opšta hidrometalurgija, Opšta pirometalurgija, Reaktori, Tretman procesnih gasova, Recikliranje. Plenarna predavanja biće objavljena u naučnom časopisu: ERZMETALL Svet metalurgije – Rude i metali, koji izdaje udruženje za metalurgiju i rudarstvo GDMB. Osma Evropska konferencija metalurgije planirana je od 14. do 17. juna 2015.  u Diseldorfu.
Keywords: nonferrous metallurgy||; ||obojena metalurgija; recycling||; ||recikliranje metala; hydrometallurgy||; ||hidrometalurgija; metal||; ||metali; environmental protection||; ||zaštita životne sredine