Sinteza, difrakcioni eksperimenti, transmisiona elektronska mikroskopija i magnetne osobine nanokompozitnog uzorka α-Fе2О3/SiО2 - Tadić, Marin M.; Čitaković, Nada M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Cilj rada bio je istraživanje magnetnih karakteristika nanočestičnog feri‑oksida α-Fe2O3 (hematita), u amorfnoj matrici silicijum-dioksida. Ispitivani uzorak nanokompozitnog feri-oksida dobijen je sol-gel metodom. Kristalna faza uzorka određena je pomoću difrakcije elektrona i X‑zraka. Na osnovu TEM (transmisiona elektronska mikroskopija) snimaka utvrđena je veličina čestica. Ispitivanja magnetnih osobina uzorka obuhvatila su merenja DC magnetizacije i AC susceptibilnosti u opsegu temperatura od 2 K do 300 K i magnetnih polja od -5 T do 5 T. Merenja su urađena na SQUID magnetometru. Cilj je bio da se pokaže da je sol-gel metoda pogodna za sintezu nanočestičnog hematita i da se potvrdi nanočestično ponašanje ispitivanog uzorka. Utvrđeno je postojanje međučestičnih interakcija, kao i uticaj širine distribucije nanočestica na magnetne karakteristike nanokompozitnog uzorka α‑Fe2O3. Magnetne karakteristike uzorka poređene su sa magnetnim karakteristikama drugih uzoraka nanočestičnog hematita i ukazano je na mogućnosti njegove primene.
Keywords: superparamagnetism||; ||superparamagnetizam; blocking temperature||; ||temperatura blokiranja; transmission electron microscopy (TEM)||; ||transmisiona elektronska mikroskopija (TEM); sol-gel synthesis||; ||sol-gel sinteza; hematite nanoparticles||; ||nanočestični hematit