Model angažovanja jedinica ABH službe prilikom hemijskog udesa - Inđić, Dejan R.; Luković, Zoran T.; Mučibabić, Spasoje D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Hemijski udesi kao neminovnost savremenog tehnološkog razvoja društva prouzrokuju brojne posledice na ljude, materijalna dobra i životnu sredinu. Jedinice atomsko-biološko-hemijske (ABH) službe, kao specijalizovane jedinice Vojske Srbije, izvršavaju određene zadatke u okviru otklanjanja posledica hemijskih udesa. U radu je prikazano modeliranje efekata hemijskog udesa i jedan od načina za izbor jedinice ABH službe za angažovanje na otklanjanju posledica hemijskog udesa, korišćenjem metode analitičkih hijerarhijskih procesa.
Keywords: Accidents||; ||nesreće; AHP metod||; ||metoda AHP; NBC service||; ||ABH služba; recovery||; ||otklanjanje posledica; chemical accidents||; ||hemijski udesi