Spufing u avijaciji: bezbednosne pretnje po GPS i ADS-B sisteme - Kožović, Dejan V.; Đurđević, Dragan Ž. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: U radu su ukratko opisana nedavna istraživanja u oblasti GPS i ADS-B spufinga/antispufinga. Ovi sistemi, koji se oslanjaju na tehnologiju satelitskog pozicioniranja, mogu biti meta spufing napada čiji je cilj generisanje pogrešnog pozicioniranja ili vremenskog određenja, tako što se u prijemnik „žrtve” ubacuju lažni signali. Naime, napadač pokušava da ubaci lažne informacije u sisteme koji, na primer, omogućavaju navigaciju aviona ili dronova radi otmice ili distrakcije bezbednosti/sigurnosti u nadzoru vazdušnog prostora. Zbog toga su neophodni novi koncepti navigacije i ATC-a.Metode: Primenom naučnog pristupa prezentovana je evaluacija GPS i ADS-B spufinga/antispufinga. Navedeno je kako spufing utiče na sajber bezbednost vazduhoplovnog sistema.Rezultati: Na osnovu korišćene metodološke analize objašnjen je značaj proučavanja spufinga/antispufinga u avijaciji.Zaključak: Iako spufing GNSS sistema predstavlja potencijalnu pretnju, njegova tehnička izvodljivost je realna, a potencijal veliki jer je fleksibilniji i jeftiniji zbog vrlo brzog napretka SDR tehnologija. Realan rizik predstavljaju potencijalni spufing napadi koji bi se mogli ostvariti iz vazdušnog prostora, uz korišćenje dronova/UAV. Međutim, primenom različitih antispufing tehnika prijemnici avionskog sistema mogu detektovati spufing. Zbog mogućih sofisticiranijih oblika spufing napada, međunarodne organizacije, poput ICAO, proaktivno se bave povećanjem otpornosti GPS i ADS-B sistema na spufing.
Keywords: ADS-B; avijacija; GPS; radio-frekvencijske interferencije; spufing; antispufing