Model za izbor rute za transport opasnog tereta primenom fuzzy logičkog sistema - Milošević, Teodora D.; Pamučar, Dragan S.; Chatterjee, Prasenjit (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Predstavljen je model za izbor rute za transport opasnog tereta primenom fuzzy logičkih sistema, kao vrste sistema veštačke inteligencije. Sistem predstavljen u radu pomaže organu saobraćajne službe pri izboru jedne od nekoliko mogućih ruta za transport opasnog tereta.Metode: Procena rute vrši se na osnovu pet kriterijuma. Svaka ulazna promenljiva predstavljena je sa tri funkcije pripadnosti, a izlazna promenljiva definisana je sa pet tih funkcija. Sva pravila u fuzzy logičkom sistemu određuju se primenom metode agregacije težina premisa pravila (ATPP), koja omogućava formiranje baze pravila zasnovane na iskustvu i intuiciji. Na osnovu broja ulaznih promenljivih i broja njihovih funkcija pripadnosti definisana je osnovna baza od 243 pravila. Intervjuisana su tri eksperta iz Ministarstva odbrane kako bi se utvrdili ponderisani koeficijenti funkcija pripadnosti, a njihove vrednosti određene su metodom potpune konzistentnosti (FUCOM).Rezultati: Za razvijeni fuzzy logički sistem stvoren je korisnički program koji omogućava praktičnu primenu ovog modela.Zaključak: Korisnička platforma razvijena je u programskom paketu Matlab 2008b.
Keywords: fuzzy logika; fuzzy skup; ATPP; FUCOM; opasne materije; Matlab