Uzročno-posledična veza između stanja kvaliteta vazduha u Novom Sadu i zdravlja stanovništva primenom modela DPSEEA - Kričković, Emina (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Predmet istraživanja ovog rada jeste stanje kvaliteta vazduha u gradu Novom Sadu i njegov uticaj na zdravlje stanovništva. U radu je predstavljena veza između ovih segmenata primenom modela DPSEEA.Osnovni cilj istraživanja jeste da se na osnovu naučnih saznanja u vezi sa uticajem kvaliteta vazduha na zdravlje stanovništva Novog Sada, preduzmu određene mere radi otklanjanja negativnih posledica po zdravlje. Osnovna hipoteza istraživanja polazi od činjenice da kvalitet vazduha utiče na zdravlje stanovništva Novog Sada.Metode: U istraživanju su korišćene sledeće metode istraživanja: metod modelovanja, metod analiza-sinteza, statistički metod, metod klasifikacije, kombinovani metod, geografsko-ekološki metod, metod medicinsko-geografskog opisivanja, metod medicinsko-geografske prognoze, kao i kartografski metod.Rezultati: Primenom modela  DPSEEA na primeru zagađenja vazduha na teritoriji Novog Sada identifikovani su pokretači zagađenja vazduha, rizici i stanje kvaliteta vazduha, izloženost populacije zagađenju, zdravstveni efekti, kao i mere zaštite i akcije koje bi trebalo sprovesti. Takođe, primenom navedenog modela predstavljena je veza između navedenih segmenata.Zaključak: Primena ovog modela obuhvata široki spektar potencijalnih sila (štetnih dejstava) i akcija zajednice koje iz njih proizilaze, dovodeći u vezu profesionalne kadrove, ljude sa terena i iz laboratorija, kao i rukovodioce (menadžere) iz oblasti upravljanja životnom sredinom i javnog zdravlja, sa ciljem da se na sveobuhvatniji način bave rešavanjem navedenih problema.
Keywords: kvalitet vazduha; Novi Sad; model DPSEEA; izvori zagađenja; zdravlje stanovništva; mere zaštite