Sanacija područja kontaminiranih municijom sa osiromašenim uranijumom - Inđić, Dejan R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Posledice NATO agresije na Republiku Srbiju (tada u sastavu SR Jugoslavije) 1999. godine još uvek se razmatraju, posebno sa aspekta upotrebe nedozvoljenih sredstava, poput kasetnih i grafitnih bombi, municije sa osiromašenim uranijumom (MOU) i dr. Svakako da je upotreba osiromašenog uranijuma, kao jedne vrste oružja za masovno uništavanje (radiološko oružje), najviše u fokusu interesovanja javnosti. Količina korišćene MOU i posledice njene upotrebe još uvek (i posle 20 godina) nisu u potpunosti dokazane, ali se sa sigurnošću može reći da je ona prouzrokovala određene neželjene efekte. Tadašnje jedinice Vojske Jugoslavije bile su glavni cilj dejstva ovom vrstom municije, pa su pretrpele i najveće posledice. Međutim, dejstvom MOU gađani su i objekti infrastrukture, bazne stanice, televizijski predajnici i poljoprivredno zemljište.Metode: U radu su korišćene posebne naučne metode (težišno metoda analize i sinteze) i empirijske metode (metoda analize sadržaja i metoda posmatranja).Rezultati: Sagledane su posledice dejstva MOU na ljude, materijalna dobra i degradiranje životne sredine, kao i pravci daljeg rada u ovoj oblasti.Zaključak: Prikazani su rezultati radiološkog izviđanja i radiološke dekontaminacije područja kontaminiranih MOU, koje su realizovale jedinice ABH službe (tada roda ABHO) uz pomoć ostalih rodova i službi Vojske Srbije, kao i institucija Republike Srbije (INN „Vinča”, VMA i dr.).
Keywords: uranijum; municija sa osiromašenim uranijumom; ABH služba; izviđanje; dekontaminacija