Primena podataka dobijenih daljinskom detekcijom u Vojsci Republike Kazahstan - Zakiev, Erlan S.; Kozhakhmetov, Serikhan K. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod/cilj: Cilj ovog rada jeste upoznavanje sa perspektivama budućeg razvoja svemirskih sistema daljinske detekcije Zemlje u Republici Kazahstan. Korišćeni su podaci daljinskog istraživanja u procesu organizovanja topografske i geodetske podrške Oružanim snagama, ostalim trupama i vojnim jedinicama Republike Kazahstan.Metode: U radu se razmatra niz krucijalnih pitanja u vezi s poboljšanjem stanja u oblasti geoinformacione podrške Oružanim snagama, ostalim trupama i vojnim jedinicama a odnose se na  bezbednosne interese Republike Kazahstan. Korišćeni su satelitski snimci visoke rezolucije koji su snimljeni sa domaće svemirske letelice radi izrade i ažuriranja digitalnih državnih topografskih mapa za celokupan razmerni niz.Rezultati: Rad sadrži kratak pregled sistema daljinske detekcije Zemlje koji koriste kako strane geoinformacione tehnologije, tako i  geoinformacione tehnologije Republike Kazahstan.Zaključak: Neophodno je formiranje posebnog odeljenja („Centar za fotogrametrijsku obradu podataka prikupljenih uz pomoć daljinske detekcije sa bespilotnih letelica”) koje bi se bavilo obradom prikupljenih podataka za potrebe Oružanih snaga, ostalih trupa i vojnih jedinica Republike Kazahstan, s obzirom na to da tehnologije obrade podataka nemaju mnogo zajedničkog sa konvencionalnom obradom i prezentacijom geografskih podataka. Pored toga, prikupljeni geografski podaci mogu da posluže kao osnov za rešavanje velikog broja aktuelnih problema.
Keywords: svemirski sistemi za daljinsko detektovanje; vazduhoplovna i svemirska sredstva; sateliti; prostorna rezolucija; radiometrička rezolucija; spektralni raspon