Simulacioni model i analiza performansi hibridnog pogona BVP M-80A - Milićević, Stefan; Muždeka, Slavko (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2021)
Uvod: Hibridna tehnologija je uspešno inkorporirana u industriji putničkih i komercijalnih vozila. Vođeni uspehom i prednostima koje ona donosi, mnoge odbrambene organizacije širom sveta ulažu u razvoj hibridne tehnologije za borbena vozila. Razvijaju i prototipove guseničnih borbenih vozila koja imaju manju potrošnju goriva, bolje performanse, bolju izduvnu emisiju i više električne energije koja se može iskoristiti za različite elemente nadgradnje. Međutim, postoje različiti tehnički izazovi koji moraju biti rešeni pre uvođenja hibridnog guseničnog borbenog vozila u operativnu upotrebu. Sprovedeno je nekoliko uspešnih ispitivanja prototipova, ali još uvek postoje ograničenja u vezi sa ključnim tehnologijama kao što su elektromotori, skladište električne energije i provodnička elektronika. U takvim uslovima, u kojima su finansije ograničene, ne može biti mnogo grešaka ni trošenja puno resursa na planiranje, izgradnju prototipova i njihovo testiranje.Metoda: Racionalno je razviti softversku simulaciju pomoću koje je moguće ispitati različite parametre u simuliranim uslovima koji, manje ili više, oponašaju realne uslove eksploatacije. U radu je prikazano jedno od mogućih rešenja izbora odgovarajućih tehnologija hibridnog pogona i predloženo sistemsko rešenje hibridnog pogona za borbeno vozilo pešadije M-80A. Za usvojeno rešenje razvijen je simulacioni model hibridnog pogona u programskom okruženju MatlabSimulink.Rezultati: Rezultati dobijeni simulacijom pokazuju  da predloženo rešenje hibridnog pogona obezbeđuje znatno bolje performanse pogonske grupe vozila.Zaključak: Razmatrani su samo parametri zaokreta, ali model se može uspešno primeniti i pri analizi performansi pravolinijskog kretanja. Pored toga, model je moguće koristiti i za ispitivanje performansi i algoritama kontrole transmisije.
Keywords: hibridni pogon; borbena vozila; performanse guseničnih vozila; hibridizacija; MATLAB; Simulink