Prijava poverljivog patenta sa primerom sastavljanja - Čabarkapa, Obrad T.; Petrović, Dalibor P.; Bojović, Milan M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Da bi bilo koji pronalazak kojim se rešava neki tehnički problem nastao kao rezultat stvaralačkog rada i ostvario zaštitu u obliku patenta neophodno je podneti patentnu prijavu. Za zaštitu poverljivih pronalazaka koji su od značaja za odbranu i bezbednost zemlje potrebno je podneti prijavu poverljivog patenta[1]. Ova prijava je veoma važan i složen dokumenat koji se sastoji od određenih delova, koji se načelno izlažu po utvrđenom redosledu. Za sastavljanje patentne prijave neophodno je angažovanje stručnih lica sa visokim obrazovanjem, prvenstveno iz oblasti tehnike na koju se pronalazak odnosi. Na osnovu uvida u sadržaj prijave sprovode se određene faze postupka ispitivanja, tražeći, pre svega, odgovor na ispunjenost uslova patentibilnosti i ostvarivanja prava na patentnu zaštitu. U članku je, uporedo sa teoretskim razmatranjima koja se odnose na sadržaj prijave poverljivog patenta, data „skraćena verzija”  primera prijave koja se odnosi na jedan zaštićen poverljiv pronalazak. [1] Struktura i sadržaj prijave poverljivog patenta je identična i po sadržaju i formi prijave patenta koja se podnosi Zavodu za intelektualnu svojinu – kao nadležnoj državnoj instituciji za zaštitu intelektualne svojine.
Keywords: patents claim||; ||patentni zahtevi; draft of the invention||; ||nacrt pronalaska; Abstract||; ||apstrakt; description of the invention||; ||opis pronalaska; contents of the confidential patent application||; ||sadržaj prijave poverljivog pronalaska; confidential patent application||; ||prijava poverljivog pronalaska; Patents||; ||patenti