Analiza mogućnosti primene modela održavanja prema stanju na primeru tenkovskog naoružanja - Epler, Igor J. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Za svaku savremenu armiju veoma je bitno da se kontinuirano održava visok stepen operativne (borbene) gotovosti (raspoloživosti), kako bi se povećala efektivnost upotrebe tehničkih sistema. Održavanje tehničkih sistema  je značajno i sa ekonomskog stanovišta, imajući u vidu da se znatna novčana sredstva troše na održavanje tehničkih sistema. Postoje indicije da postojeći sistem održavanja sistema tenkovskog naoružanja u Vojsci Srbije može da se usavrši. Pošto je utvrđivanje i predviđanje tehničkog stanja i samog otkaza kod tehničkih sistema u mašinstvu, a pogotovo kod sredstava naoružanja, otežano zbog nemogućnosti kontinuiranog praćenja stanja adekvatnom mernom opremom, potrebno je razmišljati o modelu održavanja koji bi najviše pomogao u pravovremenom preduzimanju akcija održavanja. Formiranje modela predstavlja izvestan problem, jer je dokumentacija koja prati promene na tehničkom sistemu u procesu održavanja orijentisana prema događaju, a ne prema projektovanju tehnoloških procesa. U ovom radu predmet istraživanja jeste model održavanja sistema naoružanja na tenku M-84. Prikupljanjem i obradom podataka iz realne jedinice za održavanje tenkovskog naoružanja u određenom intervalu, uočena je mogućnost primene modela održavanja prema stanju, sa praćenjem nivoa pouzdanosti, koji se zasniva na statističkom praćenju karaktera promene pouzdanosti sastavnog dela ili sklopa u nekom vremenu eksploatacije. Implementacijom predloženih mera u postojeći model održavanja odgodio bi se trenutak pojave otkaza, koji bi možda izazvao veći zastoj u radu tehničkog sistema, a samim tim se borbena gotovost tenkovske jedinice drži na zadatom nivou.
Keywords: tank weapons||; ||tenkovsko naoružanje; diagnostic||; ||dijagnostika; component||; ||sastavni deo; tehnical system||; ||tehnički sistem; condition based maintenance||; ||održavanje prema stanju; model||; ||model