Savremeni pristup strategijskom upavljanju u sistemu odbrane konceptom metodologije U.S. - Mrdak, Veselin I.; Petrović, Veljko P.; Luković, Branka R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Rad želi da ukaže na značaj savremenih pristupa strategijskog upravljanja u sistemima odbrane. Prikazaće se rad američkih autora Leslie Lewis and C. Robert Roll "Strategija za zadatke: Metodologija za upravljanje i raspoređivanje resursa" (Strategy-to-task: a methodology for resource allocation and management). Koristili su se delovi rasprave navedenih autora, da bi opisali kako se metodologija strategija za zadatke može primeniti za sistem planiranja, programiranja i budžetiranja (PPBS). U razvijenim zemljama Zapada prihvaćeni su određeni elementi strategijskog upravljanja za određivanje i praćenja izvršenja strategijskih planova u sistemu odbrane. Ovaj trend se širi i na druge države, što je posledica nužnosti prihvatanja određenih metodoloških i tehnoloških dostignuća. Nekritičko prihvatanja određenog pristupa strategijskog upravljanja može da nanese veliku zbrku i probleme, pa je terminološko i naučno objašnjenje ovog trenda od velike važnosti
Keywords: PPBS (The Planning; Programming; Budgeting System)||; ||PPBS (sistem planiranja; programiranja i budžetiranja); Strategic Management Approaches||; ||pristupi strategijskog upravljanja; National Goals||; ||nacionalni ciljevi; National Security Strategy||; ||strategija nacionalne bezbednosti; National Security Objectives||; ||ciljevi nacionalne bezbednosti; Operational Objectives||; ||operativni ciljevi; planning||; ||planiranje; resources||; ||resursi