Mogući pravci razvoja logistike elektronskog i električnog otpada u sistemu odbrane - Jovanović, Dragutin V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Sistem odbrane (Ministarstvo i Vojska Srbije), kao složeni organizacioni a u pojedinim segmentima i tehničko-tehnološki sistem, po prirodi svoga funkcionisanja opremljen je  znatnom količinom elektronske i električne opreme i uređaja. Takva oprema i uređaju tokom eksploatacije, nakon određenog vremena, gube svoje projektovane funkcije, postaju neupotrebljivi i prelaze u kategoriju električnog i  elektronskog otpada, sa kojim treba pravilno postupati. U radu se sagledavaju problemi i mogući pravci razvoja i realizacije logistike električnog i elektronskog otpada nastalog u sistemu odbrane, kao logistike otpadnih materijala, odnosno povratne logistike otpada, koja je posmatrano u užem smislu, deo sistema upravljanja otpadnim materijalima. Pod logistikom električnog i elektronskog otpada u sistemu odbrane, za potrebe ovog rada, posmatra se proces planiranja, organizacije, kontrole i realizacije tokova, procesa i aktivnosti električnih i elektronskih otpadnih materijala od mesta njihovog nastanka do mesta smeštaja, preko sakupljanja i transporta do krajnjeg odredišta (mesta: tretmana, reupotrebe, deponovanja i uništenja) sa ciljem zadovoljenja zahteva svih zainteresovanih strana uz minimalne troškove.
Keywords: Defense System||; ||sistem odbrane; Electricity and Electronics Wastes||; ||električni i elektronski otpad; Logistics||; ||logistika