Uticaj tehničko-tehnoloških akcidenata usled havarija, požara i eksplozija na stanje ljudske bezbednosti - Marković, Srđan S.; Stojanović, Danijel V.; Bakrač, Saša T.; Zorić, Marija M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U savremenom društvu ljudi su okruženi mnogim industrijskim postrojenjima na kojima usled havarije, požara ili eksplozije može doći do tehničko-tehnološkog akcidenta, koji može ugroziti ljude nastanjene kako u neposrednoj okolini samog postrojenja, tako i stanovnike nastanjene na većoj udaljenosti. Pored direktnog ugrožavanja ljudi javljaju se i indirektni efekti tehničko tehnološkog akcidenta, koji mogu da budu mnogo opasniji od direktnih efekata. Ovi indirektni efekti ispoljavaju se pre svega iz degradirane i zagađene životne sredine, dugotrajni su i često dovode do bolesti i smrti velikog broja ljudi. U radu se nastoji da se prikažu negativne posledice tehničko tehnološkog akcidenta na elemente ljudske bezbednost prema pristupu tumačenja ljudske bezbednosti sa aspekta održivog razvoja.
Keywords: technical and technological accidents||; ||tehničko tehnološki akcidenti; Аccident||; ||havarije; Changes in environment||; ||promene u životnoj sredini; Explosions||; ||eksplozije; Human safety||; ||ljudska bezbednost; Fires||; ||požari