Digitalizaija arhivske građe u Vojnom arhivu - Pavlović, Rade Mirko (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U ovom radu opisan je program Aplikacija za digitalizaciju arhiva – ADA. Aplikacija je izrađena po zahevu Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije i prati kompletnu strukturu sređenosti arhive. Opisani su najznačajniji delovi aplikacije namenjeni za digitalizaciju dokumenata, kao i zadaci radnih mesta za digitalizaciju dokumenata. Proces digitalizacije može se podeliti u tri faze koje čine jednu celinu, a cilj je da se zaštite dokumenti i na najefikasniji način prikažu korisnicima – istraživačima. Faze digitalizacije su proizvodnja, rad sa istraživačima, odnosno administracija korisnika i prikaz digitalizovanih dokumenata. Iako se često koristi termin skeniranje, digitalizacija je složen proces i zahteva realizaciju svih faza da bi se dobio krajnji proizvod. Pri tome je povećana mogućnost istraživačima da pristupe većem broju dokumenata prilikom istraživanja i ne postoji zavisnost od raspoloživih kapaciteta u smislu iznošenja i vraćanja arhivske građe u depoe arhiva. U radu su prikazani i vizuelni izgledi aplikacije za neke od delova procesa digitalizacije.
Keywords: digitization application||; ||aplikacija za digitalizaciju; digital document||; ||digitalni dokument; digitization||; ||digitalizacija