Analiza, projektovanje konstrukcije i upravljanje pirotehničkim robotom - Staretu, Ionel A.; Ionescu, Marius A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Pirotehnički robot je uslužni robot koji se koristi za brže intervenisanje pirotehničkih jedinica kojim se smanjuje izlaganje opasnosti rukovaoca. Pirotehnički roboti koriste se za ispitivanje opasnih zona i/ili za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih ili sumnjivih uređaja/predmeta. Mogu da se koriste za izradu prolaza kroz minska polja, za rukovanje neeksplodiranom municijom i njeno uništavanje, za pregledanje vozila, vozova, aviona i građevina. Dobra funkcionalna aktivnost ovih robota određena je dimenzijama njihovog radnog prostora, kinematikom robotske ruke i karakteristikama hvataljke. U ovom radu prikazane su strukturalna, kinematička i statička sinteza i analiza, kao i projekat i simulacija funkcije robotičke ruke i hvataljki na pirotehničkom robotu koji je projektovao autor ovog rada.
Keywords: CAD simulation||; ||CAD simulacija; constructive design||; ||projekat konstrukcije; kinematics||; ||kinematika; analysis||; ||analiza