Prilog istraživanju toplotnog opterećenja amortizera poluaktivnog sistema oslanjanja motornog vozila - Demić, Miroslav D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U razvoju motornih vozila značajnu ulogu ima dinamička simulacija, koja je zasnovana na modeliranju. Uloga modeliranja je veoma značajna u prvim fazama projektovanja, tokom definisanja opredeljujućih parametara vozila. Amortizer, kao izvršni organ poluaktivnog sistema za oslanjanje vozila, trpi toplotna opterećenja koja mogu da dovedu do njegovog oštećenja i degradacije karakteristika. Zbog toga je u ovom radu analizirano pretvaranje mehaničkog rada u toplotnu energiju, uz korišćenje metode dinamičke simulacije.
Keywords: thermal load of absorber||; ||toplotno opterećenje amortizera; shock absorber||; ||amortizer; semi-active suspension system||; ||poluaktivni sistem elastičnog oslanjanja; vehicle||; ||vozilo