Upotreba ETOM okvira za definisanje procesa u mreži za nadzor i upravljanje telekomunikacionih sistema Vojske Srbije - Suša, Vladimir B.; Bajčetić, Jovan B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U ovom radu objašnjena je potreba za upravljačkim sistemima u telekomunikacijama. Nephodno je da TMN (Telecommunication Management Network) administratorska mreža bude kvalitetno projektovana i permanentno unapređivana. ETOM (Enhanced Telecommunication Operation Map) okvir, koji je definisan preporukom ITU-T M.3050, iskorišćen je za definisanje različitih procesa koji se odigravaju u mreži za nadzor i upravljanje vojnih telekomunikacionih sistema. Njihovim definisanjem stvoren je bitan preduslov za uvođenje upravljačke aplikacije koja bi upravljala svim procesima u njihovoj strukturi s kraja na kraj (end to end). Izvršena je podjela telekomunikacionih mreža po njihovoj funkciji i za svaku pojedinačnu mrežu objašnjen je skup procesa koji su bitni sa tačke gledišta nadzora i upravljanja. Time je stvoren preduslov za formiranje zahtjeva za konfiguriranje upravljačke aplikacije koja bi automatizovala upravljačke funkcije i servise.
Keywords: eTOM||; ||eTOM (enhanced telecommunication operation map - unaprijeđena telekomunikaciona mapa procesa); umbrella application||; ||nadređena aplikacija; telecommunication management network||; ||telekomunikaciona mreža za upravljanje; processing||; ||procesiranje; telecommunication networks||; ||telekomunikacione mreže