Analiza protokola radius i diameter sa aspekta tarifiranja telekomunikacionih servisa - Radonjić, Vesna M.; Todosijević, Andrijana N.; Petrović, Milica R.; Stojanović, Mirjana D.; Kostić-Ljubisavljević, Aleksandra M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Tarifiranje servisa povezano je sa funkcijama utvrđivanja verodostojnosti i autorizacijom. Ove funkcije obično se razmatraju zajedno i implementiraju na istom serveru uz pomoć zajedničkog protokola. Najpoznatiji protokoli za verifikaciju, autorizaciju i tarifiranje jesu protokoli RADIUS i Diameter. Iako protokol RADIUS ima široku upotrebu za mehanizme kontrole verodostojnosti, autorizacije i tarifiranja, ima i određene nedostatke koji mogu biti prouzrokovani samim protokolom ili lošom implementacijom i korišćenjem protokola. Diameter protokol je skalabilni protokol koji je dizajnirala IETF radna grupa sa ciljem da zameni RADIUS protokol u skoroj budućnosti. Diameter protokol fokusira se na fleksibilno proširenje, napredne algoritme rutiranja, dinamičko ispravljanje grešaka i sigurnosne karakteristike transportnog sloja. U radu je prikazan opšti pregled RADIUS i Diameter protokola, uključujući njihove osnovne operacije sa težištem na aplikacijama tarifiranja. Sličnosti ovih protokola ogledaju se u podršci istim funkcijama i u sličnom formatu paketa. Razlike se odnose na arhitekturu protokola, način utvrđivanja verodostojnosti, mehanizme autorizacije i tarifiranja. Sa aspekta tarifiranja, najvažnije prednosti protokola Diameter jesu mogućnost prenosa tarifnih informacija u realnom vremenu, kao i implementirani mehanizmi za ispravljanje grešaka sa ciljem da se minimizira gubitak tarifnih podataka u situacijama otkaza. Zahvaljujući ovim karakteristikama protokol Diameter ostvaruje znatnu prednost u odnosu na RADIUS u mrežama naredne generacije.
Keywords: functionality||; ||funkcionalnost; telecommunication networks||; ||telekomunikacione mreže; real-time monitoring||; ||nadgledanje u realnom vremenu; charging||; ||obračun; Protocol architecture||; ||arhitektura protokola; Authentication||; ||verodostojnost; Authorization||; ||autorizacija; accounting system||; ||tarifni sistem