Analiza i prikaz vrsta fiksatora u medicini kao i metoda obrade materijala za izradu fiksatora - Đenadić, Dalibor Milojko; Manić, Miodrag T.; Tanikić, Dejan I.; Ranđelović, Saša S.; Đekić, Petar S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
Fiksator je medicinski uređaj proizveden da pruži podršku oštećenim biološkim strukturama. Metalni biomaterijali uglavnom se koriste za zamenu polomljenih ili oštećenih tvrdih tkiva, najčešće kostiju, zbog svoje velike čvrstoće, žilavosti i otpornosti na habanje. U oblasti ortopedije koja se bavi skeletnim poremećajima nerđajući čelici, legure titanijuma i aluminijuma (Ti-6Al-4V), legure kobalta i hroma, kompozitni materijali i drugi biokompatibilni materijali nalaze primenu za stabilizaciju povreda potpornih tkiva ili predstavljaju zamenu za koštano tkivo. Najčešće korišćeni medicinski fiksatori su: igle, šipke, pločice, zavrtnji, cevi, žice, klinovi i eksterni fiksatori. Za sve vrste fiksatora postoje metode obrade kojima se oni izrađuju, pri čemu se koriste i konvencionalne i nekonvencionalne metode obrade.
Keywords: processing||; ||metode obrade; materials||; ||materijali; convents||; ||konvencije; bone||; ||kost; biomaterials||; ||biomaterijali; Alloys||; ||legure