Prikaz knjige „Аerodinamika letelica“ autora Leonida Ivanoviča Grečihina, A. A. Lapceviča i N. G. Kuca - Gaćeša, Nebojša Nikola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U izdanju izdavačke kuće „Pravo i ekonomika” iz Minska, Belorusija, 2012. godine objavljena je knjiga „Aeodinamika letelica”, autora Leonida Ivanoviča Grečihina (člana Uređivačkog odbora „Vojnotehničkog glasnika”), A. A. Lapceviča i N. G. Kuca (Гречихин, Лапцевич, Куць, 2012). Sa intenzivnim razvojem malih bespilotnih letelica sve češće se postavljalo i pitanje pravilnog definisanja njihovog kretanja (letenja). Kako bi došli do određenih spoznaja autori su obično kretali od eksperimentalne aerodinamike, koja u principu ne može dati pravilnu definiciju kretanja bespilotne letelice u statičkoj sredini. Primenom teoretske aerodinamike, kojom su se bavili Žukovski, Prantl i Karman (generisanje uzgona na cilindru, pri njegovom opstrujavanju sa fluidom sa cirkulacijom), kao i principa nestatičke aerodinamike D'alember–Ojlera, a takođe i drugih njihovih metoda, ne može se dobiti tačna definicija aerodinamike kretanja različitih tipova letelica, pošto svi ti modeli uzimaju u obzir samo tangencijalnu komponentu strujanja vazduha. Pri tome, u potpunosti se zaboravilo na Njutna i njegovu korpuskularnu teoriju, koja obuhvata ne samo tangencijalnu komponentu, već i normalnu komponentu u aerodinamici leta bespilotnih letelica složene konstrukcije (Гречихин, 2007). U ovoj knjizi, primenom savremenih fizičkih dostignuća o međusobnom dejstvu pokretnog tela sa nepokretnom atmosferom, kontinualna teorija D’alember–Ojler i korpuskularna teorija Njutna objedinjene su u jednu teoriju, koja je omogućila da se pravilno definiše kretanje letelica, kao i da se dođe do zaključka da se kretanje letelica u atmosferi Zemlje odvija na principu termičke pumpe. Upravo zbog toga autorima je pružena mogućnost da u budućnosti predvide letelice sa ovalnim krilima, kod kojih će se, u pogledu energetskog sistema, primenjivati princip termičke pumpe.
Keywords: heat pump||; ||termička pumpa; oval wing||; ||ovalno krilo; Aircraft||; ||letelice; Aerodynamics||; ||aerodinamika