Zeta-funkcija i neke njene osobine - Fabiano, Nicola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: U radu su prikazane neke osobine zeta-funkcije, kao i njena primena u matematičkoj analizi, naročito formula „golden nugget” za vrednost beskonačne sume 1+2+3+…. Takođe, pomenute su i neke njene primene u fizici.Metode: Integracije kompleksne ravni i osobine gama-funkcije biće iskorišćene od definicije funkcije do njene analitičke ekstenzije.Rezultati: Od originalne definicije funkcije ζ(s) validne za s >1, dobija se meromorfna funkcija na celoj kompleksnoj ravni sa prostim polom na s = 1.Zaključak: Izuzetan značaj zeta-funkcije je nesumnjiv, od beskonačnih nizova do teorije brojeva, regularizacije u teorijskoj fizici, Kazimirove sile i mnogih drugih oblasti.
Keywords: zeta-funkcija; analitička kontinuacija; integracija kompleksne ravni