Ušteda testova udruživanjem uzoraka - Čvokić, Dimitrije D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Svrha algoritama grupnog testiranja jeste da obezbjede racionalizaciju resursa. Stoga, očekuje se da se njihovim korišćenjem mogu, takođe, ostvariti određene uštede pri masovnom testiranju RT(q)PCR metodom radi identifikacije zaraženih virusom SARSKoV2.Metode: Predočena su dva pristupa neadaptivnog grupnog testiranja zasnovanog na udruživanju uzoraka, u anglojezičnoj literaturi poznatom kao pooling design: Hvangov algoritam uopštenog cijepanja i matrična strategija.Rezultati: Uz diskusiju dobrih i loših strana navedene su i ocjene maksimalnog broja testova. Matrična strategija predstavljena je svojevrsnom modifikacijom koja smanjuje pomenutu ocjenu, a, s druge strane, ne utiče mnogo na kompleksnost procedure, što je značajno za njenu primjenu u praksi.Zaključak: Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, ima smisla razmatrati ovakvu vrstu racionalizacije resursa, radi povećanja efikasnosti epidemioloških mjera.
Keywords: ušteda udruživanjem uzoraka; grupno testiranje; Hvangova uopštena bisekcija; matrična strategija; COVID-19; SARS-KoV-2