Napredak u ultrazvučnom raspršivanju za sintezu nanočestica zlata - Stopić, Srećko R.; Fridrih, Bernd G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Ultrazvučno raspršivanje obično je korišćeno za pripremu submikronskih i nanočestica zlata. To je jednostavna metoda sinteze iz aerosola koja sadrži metalne soli kao što su zlato-hlorid, zlato-nitrat i zlato-acetat, koji su formirani u ultrazvučnom polju sa frekvencijama izmedju 0,8 i 2,5 MHz.Metode: Ultrazvučno raspršivanje kombinuje formiranje aerosola u jednom ultrazvučnom polju sa njegovim transportom u reaktor korišćenjem nosećeg gasa USP i završnom redukcijom pomoću vodonika ili ugljen-monoksida. Do termičkog razlaganja zlato-acetata dolazi u neutralnoj atmospferi kao što je azot i argon na povišenim temperaturama. Uvećanje temperature redukcije do 260°C i 500°C vodi do dobijanja cilindričnih i sfernih čestica. Hemijska redukcija dešava se u vodenoj fazi korišćenjem natrijum-citrata i natrijum-borida nakon zagrevanja rastvora.Rezultati: Prahovi zlata dobijeni su na sobnoj temperaturi korišćenjem redukcije vodonikom u jednom ultrazvučnom polju na sobnoj temperaturi iz rastvora HAuCl4 pri frekvenci ultrazvuka od 0,8 MHz. Dobijene čestice zlata analizirane su skenirajućom elektronskom mikroskopijom (SEM) i energetski disperzivnom spektroskopijom (EDS). Obrazovane čestice su sferne i aglomerisane. Uvećanje temperature do 260°C i 500°C vodi do formiranja sfernih i cilindričnih čestica zlata.Zaključak: Novu poboljšanu opremu za sintezu zlata ultrazvučnim raspršivanjem rastvora HAuCl4 i redukcijom vodonikom ponudila je „Prizma” iz Kragujevca (Srbija). Ona omogućava kontrolisan proces sa boljom zatititom pretvarača u ultrazvučnom polju i uvećanom proizvodnjom aerosola i njegovim transportom u reakcionu peć.
Keywords: zlato; napredak; ultrazvučno raspršivanje; sinteza