Određivanje kritičnog rastojanja u postupku eksplozivnog zavarivanja - Lazarević, Miloš; Nedić, Bogdan P.; Bogdanov, Jovica; Đurić, Stefan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Pri izvođenju postupka eksplozivnog zavarivanja potrebno je voditi računa o minimalnom rastojanju između zaposlenih ili izvođača i mesta eksplozije u trenutku eksplozije. Nemarnost ili nehat može prouzrokovati privremeni gubitak sluha, pucanje bubne opne, a u nekim slučajevima čak i smrt. Cilj ovog rada je da se na osnovu mase eksplozivnog punjenja, koja je potrebna za eksplozivno zavarivanje, odredi kritično rastojanje pod uslovom da je u slučaju privremenog gubitka sluha granični pritisak 6,9 kPa, a u u slučaju pucanja bubne opne 35 kPa. U radu se ne uzimaju u obzir drugi efekti eksplozije osim oni prouzrokovani udarnim talasom.Metode: U zavisnosti od tipa eksplozije, proračunata je ekvivalentna masa eksploziva. Na osnovu  nje i graničnog pritiska izračunata su minimalna rastojanja primenom jednačine Sadovskog i Kingerey-Bulmash-a.Rezultati: U odgovarajućim tabelama prikazani su rezultati proračuna kritičnog rastojanja radnika od mesta eksplozije kada može doći do privremenog gubitka sluha, odnosno pucanja bubne opne. Kritična udaljenost od eksplozije izračunata metodom Kingerey-Bulmash, pod uslovom maksimalnog pritiska privremenog gubitka sluha, za 5,62% je manja od rastojanja dobijenog metodom Sadovskog, dok je kritična udaljenost od eksplozije izračunata metodom Kingerey-Bulmash-a, pod uslovom maksimalnog pritiska pucanja bubne opne, za 7,83% manja od rastojanja dobijenog metodom Sadovskog.Zaključak: Rezultati proračuna su pokazali da se kritična udaljenost od eksplozije može uspešno proračunati i da dobijene vrednosti imaju male razlike u zavisnosti od primenjene metode za proračun.
Keywords: zavarivanje eksplozijom; kritično rastojanje; udarni talas; ruptura bubne opne; matrica rizika