Elektroprovodljiva vlakna u kaseticama bombi kojima je napadnut elektroenergetski sistem SR Jugoslavije 1999. godine - Anđelković Lukić, Mirjana; Stojanović, Mirjana (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: U radu je prikazan način funkcionisanja kasetne bombe CBU-102(V) 2/B, mase oko 340 kg, u kojoj se nalaze bombice sa elektroprovodljivim vlaknima kojima su onesposobljavana elektroenergetska postrojenja. Metode: Izvršene su fizičke i hemijske analize vlakna. Za analizu vlakana korišćene su sledeće metode ispitivanja: binokularni mikroskop za određivanje debljine vlakna, kvalitativna XRF analiza urađena na spektrometru XRF-MiniPal i PANalytical. Cilj XRF analize bio je da se kvalitativno detektuju prisutni elementi, što je potvrđeno i kvantitativnom hemijskom analizom. Rezultati: Semikvantitativnom XRF analizom određen je sadržaj galijuma (0,007%), čiji je pik detektovan na spektru. Galijum-nitrid je materijal koji se može koristiti kao poluprovodnik. Hemijska analiza urađena je na atomsko-absorpcionom spektrofotometru Analyst 300, Perkin Elmer. Zaključak: Na uređaju za diferencijalno-termijsku analizu i termogravimetriju (DTA/TG), NETZCH STA 409 EP (opseg rada 20‒1000°C), potvrđeno je da se radi o uzorku koji je oko 50% silikatnog porekla, netoksičnog karaktera, sa sadržajem teških metala u tragovima. Ostatak uzorka čini aluminijum čije prisustvo u zemljištu može da utiče na smanjenje plodnosti, što dovodi do smanjenja prinosa gajenih kultura.