Modulaciona funkcija prenosa u analizi performansi elektrooptičkih sistema - Pađen, Nedeljko; Perić, Dragana; Livada, Branko; Milosavljević, Milan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Modulaciona funkcija prenosa (MTF) koristan je alat za analizu performansi sistema za obradu slike. Koristi se u dizajniranju elektrooptičkih (EO) sistema, pri proveri ciljanih parametara sistema, ali i u zadacima optimizacije testiranih sistema. Ova metodologija, zasnovana na teoriji linearnih sistema, omogućava da se analiza performansi složenih EO sistema podeli na podsisteme. MTF metodologija najpre je predstavljena i objašnjena, a zatim je prikazano merenje izvršeno u elektrooptičkoj laboratoriji. MTF merenja izvedena su na tri tipa kamera, u različitim spektralnim opsezima, nakon čega su rezultati upoređeni sa očekivanim modelima i teorijskim ograničenjima sistema za obradu slike. Metode: Laboratorijska merenja i teorijska matematička izračunavanja. Rezultati: Na osnovu laboratorijskih i teorijskih rezultata dodatno su analizirani rezultati merenja. Zaključak: Merenja su dokazala da izračunata granična frekvencija i krivulja MTF predstavljaju granicu za stvarne performanse sistema. Potvrđeno je da MTF može biti pogodan za pronalaženje ograničenja i uskih grla sistema, kao i za poboljšanje ukupnih performansi sistema.