Praćenje korona virusa COVID-19 slično je instrumentalnom letenju - Kočović, Petar; Kočović, Zoran; Kočović, Vladimir (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Radi posmatranja epidemije COVID-19 u svakoj pojedinačnoj državi na svetu razvili smo specifičan sistem koji se sastoji od sledećih dijagrama i matematičkih modela: a) epidemiološke krive, b) histograma zaraženih osoba, c) historama zaraženih osoba u prethodnih pet dana, d) dvostruke logaritamske krive za posmatranje brzine širenja epidemije, e) epidemiološkog višeparametarskog praćenja f) Gausove i Bolcmanove S-krive. Kao što je pokazano u ovom radu posmatranje toka epidemije nalik je instrumentalnom letenju. Metode: Najkompleksniji model predstavlja izračunavanje nepotpune Gausove krive, što je detaljnije analizirano u radu. Takođe, pokazano je da postoji vremenska zavisnost između Gausove i S-krive. Podaci su preuzeti sa sajta Svetske zdravstvene organizacije. Potpuni skup podataka sastoji se od Gausove krive, dvostruke logaritamske krive i epidemiološke krive, koje se posmatraju uporedo. Posmatranje samo jedne od naznačene tri krive u velikom broju slučajeva nije dovoljno. Rezultati: Kako bi se dokazale izabrane metodologije, rad sadrži desetak rezultata u obliku dijagrama. Zaključak: Kada se izračuna Gausova kriva može se doći do podatka o kraju epidemije. Međutim, u nekim slučajevima Gausova kriva se ne može izračunati, pa kraj epidemije nije jasan, najčešće zato što mnoge države nisu deklarisale broj oporavljenih pacijenata na adekvatan način. Zato se mora uzeti u obzir dvostruka logaritamska kriva. Samo kombinacijama tri dijagrama dobija se pravi uvid u doošenje ispravnih odluka.