Radna okruženja Hyperledger sa posebnim osvrtom na Hyperledger Fabric - Krstić, Marija; Krstić, Lazar (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Mada je Blockchain tržište u razvoju, mnoge industrije, usled promenljivih uslova poslovanja, sve više razumeju važnost njegovog postojanja i primene. Nakon uvodnog razmatranja pojma Blockchain-a, istraživanje se nastavlja u pravcu upoznavanja sa projektima u okviru inicijative Hyperledger fondacije Linux, sa posebnim osvrtom na Hyperledger Fabric, gde će biti reči o konceptima, arhitekturi, organizacionom fokusu, privatnim kanalima i pametnim ugovorima, kao i toku transakcija u mreži Hyperledger Fabric. U poslednjem praktičnom delu rada prikazana je simulacija poslovne mreže i kreirane su jednostavne aplikacije za razmenu novčanih sredstava primenom radnog okruženja Hyperledger Fabric. Cilj rada jeste upoznavanje sa radnim okruženjima Hyperledger i isticanje svih pojedinosti Hyperledger Fabric-a radi utvrđivanja opravdanosti njegove primene u praksi. Metode: Korišćene su osnovne metode (analiza, sinteza, dedukcija, indukcija, konkretizacija, generalizacija), kao i opšte naučne metode (analitičko-deduktivna i komparativna). Rezultati: Sagledane su relevantne karakteristike Hyperledger Fabric-a, njegovom primenom izgrađena poslovna mreža Blockchain i kreirana aplikacija za razmenu novčanih sredstava posredstvom izgrađene mreže. Zaključak: Hyperledger Fabric predstavlja najobimnije i najfleksibilnije radno okruženje Hyperledger sa najvećim brojem slučajeva upotrebe.